Aanvallende beleefdheid

Gelezen in de VPRO-gids (column van A.L. Snijders – 12 januari 2016); aan het woord is Adriaan van Dis :

‘Ik ben soms aardig, maar in mij zit ook een boze man, die ik niet toon, omdat ik geloof in aanvallende beleefdheid.’


Aanvallende beleefdheid, daar heb ik nog nooit van gehoord. Hij legt het gelukkig uit: Als er weer eens gezeik is met vreemdelingen, vluchtelingen, jihadisten, en hij ziet bij de bushalte een vrouw met een lap over haar hoofd, dan groet hij haar nadrukkelijk, als teken dat hij niet wil dat zij apart gezet wordt. Hij ziet dat zo’n vrouw schrikt van zoveel vriendelijkheid, daarom noemt hij het aanvallende beleefdheid. De achterliggende idee is dat de kinderen en kleinkinderen van deze mensen in ons type maatschappij ‘vanzelf’ zullen losraken van de scherpe kanten van hun geloof, zoals dat ook met ons eigen christendom gebeurd is.

2 Replies to “Aanvallende beleefdheid”

  1. Beste,
    Ik ben leraar geschiedenis en ik ben bijzonder geïnteresseerd in het verschil tussen katholicisme en protestantisme. Meer bepaald ik houd mij er veel bezig met Tudor Engeland en het ontstaan van de Anglicaanse Kerk. Ik heb er dan ook al veel over gelezen, maar de Engelse Kerk (begin 1534) blijft toch een beetje een verwarrend fenomeen, zou ik zo durven stellen. Waar kan ik meer informatie vinden, die licht in de duisternis schept, vooraleer ik mensen meer gedetailleerde informatie geef. Ik vind trouwens deze website zeer interessant en ik voeg hem ook toe aan mijn favorieten. Mijn dank voor het starten van deze blog.

    1. Beste mr. Smeyers,
      Als antwoord op uw vraag naar het ‘anglicanisme’: Vanuit het vrij statische theologische denkraam ‘rome-reformatie’ is dit fenomeen niet te plaatsen. Eens je echter dat denkraam loslaat, en beseft dat de mensheid altijd in wording is en het religieuze aspect (ik gebruik een drieslag: lived religion, official religion, governed religion) een onderdeel is van de politieke, economische en culturele strijd om de macht, zijn er wel zinvolle beschouwingen aan te wijden. En dan is de Engelse kerkgeschiedenis van de 16de en 17de eeuw fascinerend. Verder zou ik aanraden: boeken en artikelen van Diarmaid McCulloch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *